Tuesday, April 28, 2009

Mencari Jodoh

Bismillahirahmanirrahim...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

edited by: Diriku

Buat sahabat pembaca semua,lebih-lebih lagi mereka yang mengenali diriku ini,bukanlah aku ni dalam "kemaruk" untuk berpasangan tapi aku sengaja memilih topik perkahwinan ini kerana ia salah satu ibadah bagi kita umat nabi Muhammad S.A.W dan ia merupakan satu jalan bagi kita remaja terutamanya untuk mengelak dari perkara seperti penzinaan.Selain itu,inilah topik yang paling sesuai di bincangkan atau dicanangkan kerana kebanyakkan mereka yang melayari internet adalah dikalangan remaja.Semoga apa yang aku coretkan ni dapat memberi satu jalan baru kepada semua remaja islam terutamanya dalam membina perkahwinan yang bahagia.

Nabi berfirman,mafhumnya:

"Berkahwinlah kamu,kerana sesungguhnya aku bangga dengan umat yang banyak.Janganlah kamu menjadi seperti para Rahib kaum Nasrani",(Riwayat Baihaqi daripada hadith Abi Umamah)

Sebelum berkahwin sudah tentulah kita memerlukan pasangan atau jodoh yang sesuai bagi kita.Namun begitu sebagaimana yang kita semua sedia maklum, Jodoh di tangan Tuhan dan manusia wajib berikhtiar mencari dan memilihnya sesuai dengan ketentuan yang ditentukan Tuhan.

Pendapat ini lebih sempurna. Memang itulah aturan mencari dan memilih jodoh. Selain daripada pendapat di atas, masih ada cara lain yang digunakan di beberapa tempat seperti :

1. Jodoh dicari dan dipilih oleh orang tua tetapi perkahwinan
berlangsung atas persetujuan anak.

2. Anak lelaki mencari dan memilih jodohnya sendiri tetapi keputusan berkahwin bergantung kepada orang tua.

3. Anak lelaki atau perempuan mencari atau memilih jodohnya sendiri tetapi keputusan perkahwinan bergantung kepada kedua belah pihak orang tua.

4. Anak lelaki atau perempuan mencari atau memilih jodohnya sendiri serta menentukan sendiri perkahwinannya.
Mengikut ajaran Islam, persetujuan antara kedua belah pihak merupakan perkara asas, iaitu atas persetujuan dari calon suami dan isteri. Ini disebabkan perkahwinan di dalam Islam bertujuan untuk keselamatan dan kesejahteraan pasangan tersebut.

Kedua orang tua harus turut serta memikirkan atau memerhatikan jodoh bagi anaknya. Jadi masalah memilih jodoh dalam Islam boleh dilakukan oleh anak ataupun kedua orang tua.

Namun begitu, kedua orang tua tidak boleh sesuka hati mencarikan calon untuk anaknya. Ianya mestilah berlandaskan ajaran Islam.

Bagi menentukan jodoh untuk kaum wanita, setidak-tidaknya perlu diperhatikan beberapa ciri berikut:

i. Pemimpin keluarga yang baik dan bertanggungjawab untuk membina rumahtangga.

ii.Mencari nafkah yang jujur dan berhasil

iii. Pasangan ideal dalam erti;
- bersikap baik terhadap isteri
- dapat memberikan kebebasan berfikir dan memberi pendapat
- menerima kekurangan dan kelemahan isteri
- dapat membantu tugas isteri dalam keadaan dan kegiatan tertentu
- dapat menjaga kewibawaan isteri
- dapat membimbing isteri ke jalan yang baik
- dapat menghormati dan menyayangi sanak keluarga isteri

iv. Bapa yang baik dan sayang kepada anak-anak

v. Pasangan yang baik zahir dan batin

Bagi lelaki pula untuk memilih jodoh,Rasullullah telah berpesan kepada kita dalam hadisnya yang mana bermaksud:

"Seorang wanita dikahwini kerana empat perkara,kerana harta,kecantikkannya,kerana akhlak dan kerana agamanya.Kahwinilah seorang wanita itu kerana agamanya kerana engkau akan dapat memperoleh ketenteraman.(Riwayat al-Bukhari)

Sahabat pembaca sekalian,daripada hadis ini kita perlu perhatikan dan perhalusi makna kata-kata Rasulullah S.A.W melalui hadis-hadis baginda yang lain.Di sini,kita dapat lihat dengan jelas dimana Baginda amat mementingkan agama dalam memilih jodoh.Oleh kerana itu,Baginda amatlah melarang sama sekali seorang lelaki itu berkahwin dengan seorang wanita atas dasar yang salah.Rasulullah bersabda,mafhumnya:

"Janganlah kamu berkahwin dengan seorang wanita kerana kecantikkannya,kerana kecantikkannya akan memusnahkan dirinya.Janganlah kamu berkahwin dengan wanita kerana kekayaannya,kerana kekayaannya akan membuatnya derhaka.Sesungguhnya seorang hamba yang hitam tetapi beragama itu adalah lebih baik kamu berkahwin dengannya daripada perempuan lain."(Riwayat Ibnu Hiban)

Kesimpulannya sahabat pembaca sekalian,jika kita ingin mendirikan rumah tangga yang dapat menjamin kebahagian kita di dunia dan lebih-lebih lagi di akhirat,carilah jodoh atau pasangan yang taat kepada Allah S.W.T dan cinta pada Rasulullah S.A.W.Sama-samalah kita membentuk sebuah keluarga yang menjamin kehidupan abadi kita di akhirat kelak.

Wallahu a`lam bi Sowab...No comments: